Tarihi Ayrancı Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ayrancı Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ayrancı Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ayrancı Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ayrancı Köprüsü Restorasyon uygulama işi

Tarihi Ayrancı Köprüsü Restorasyon uygulama işi

Tarih 20 Ağustos 2021, 09:56
Konum Ayrancı/Karaman
Kategori Restorasyon Uygulama

PROJE AÇIKLAMA

     Karaman ili Ayrancı İlçesinde, Ereğli-Ayrancı yolunun 500. metresinde Divle deresi üzerinde bulunan tarihi ayrancı köprüsünün restorasyon uygulama çalışmaları firmamız tarafından 2013 yılında yapılmıştır. İhalesi ve kontrollüğü Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Baş Mühendisliği tarafından yapılmıştır.
     Dik ve iki gözlü olarak inşa edilen Ayrancı köprüsü doğu-batı istikametinde 33,82 m uzunluğunda, 3,60 m genişliğindedir. Memba tarafından bakıldığında, sağda büyük bir ana göz ile onun solunda daha küçük bir göz bulunur. Doğudaki göz 6,67 m., batıdaki göz 5,33 m. açıklığındandır. Kemer formu sivridir ve muntazam kesme taşlarla yapılmıştır. Gözler arasında memba tarafta üçgen şeklinde ve sivri külahlı bir sel yaran vardır. Korkuluk, tempan duvarının devamı şeklindedir. Köprüde eğim oldukça fazladır ve yanlara doğru yol seviyesi ile birleşir. Karaman oğulları beyliği devrinde yapıldığı tahmin edilen yapı artık kullanılmamaktadır. Karayolları mülkiyetinde bulunan yapının kimin tarafında ve ne zaman yapıldığını bilinmemektedir.
     Restorasyon uygulama çalışmaları kapsamında tarihi köprüde; kemer askıya alma, derz temizliği ve yapımı, yüzey temizliği, çürütme, tamamlama, araştırma kazıları, kenet-zıvana-kurşun, sıralı moloz taş duvar, istifli moloz taş dolgu, korkuluk, harpuşta, döşeme, çevre düzenlemesi, istifli taş tahkimat ve enjeksiyon ile güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.