Tarihi Ziya Efendi Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ziya Efendi Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ziya Efendi Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Ziya Efendi Köprüsü Restorasyon uygulama işi

Tarihi Ziya Efendi Köprüsü Restorasyon uygulama işi

Tarih 20 Ağustos 2021, 09:56
Konum Ayrancı/Karaman
Kategori Restorasyon Uygulama

PROJE AÇIKLAMA

     Karaman ili Ayrancı ilçesi Kale Köyü' nde, Ayrancı-Ambar yolu üzerinde Ayrancı ilçe merkezine yaklaşık 4km uzaklıkta bulunan Tarihi Ziya Efendi Köprüsü'nün restorasyon uygulama işleri firmamız tarafından 2013 yılında yapılmıştır. İhalesi ve kontrollüğü Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Baş Mühendisliği tarafından yapılmıştır.
     Doğu ve batı yönünde uzanan iki kemer gözlü bir köprü olarak görülmekle birlikte, batı tarafta boşaltma gözü özelliğinde küçük bir kemer gözü daha bulunmaktadır. Köprünün boyu 44.82m, genişliği ise 4m’dir. Doğuda olan gözün açıklığı 5.75 m, batıda olan gözün açıklığı 5.46 m.dir. Kemer formu sivridir. Kemerler tek sıra kesme taş kullanılarak yapılmıştır.
     Restorasyon uygulama çalışmaları kapsamında tarihi köprüde; kemer askıya alma, kenet-zıvana-kurşun, derz temizliği ve yapımı, yüzey temizliği, çürütme, tamamlama, araştırma kazıları, korniş, korkuluk, döşeme, çevre düzenlemesi, istifli taş tahkimat ve enjeksiyon ile güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.