Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi

Tarihi Yılanyusuf Köprüsü Restorasyon uygulama işi

Tarih 20 Ağustos 2021, 09:57
Konum Akşehir/Konya
Kategori Restorasyon Uygulama

PROJE AÇIKLAMA

     Konya ili Akşehir ilçesinde, YeşilKöy merkezindeki Adayan Çayı üzerinde bulunan tarihi Yılanyusuf(Yeşilköy) Köprüsü'nün restorasyon uygulama işleri firmamız tarafından 2013 yılında yapılmıştır. İhalesi ve kontrollüğü Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Baş Mühendisliği tarafından yapılmıştır.
     Uzunluğu 46m, genişliği 4m, iki kemer açıklığı 4.40m, dar kemer açıklığı 2,38m dir. Köprünün kemerleri tempan duvarlarına göre daha içeridedir. Önceki halinde kemerlerin hemen üzerinde ortalama 60cm kalınlığında betonarme döşeme bulunmaktaydı. Restorasyon uygulama çalışmaları kapsamında köprü üzerinde köprünün özgün yapısına aykırı olan bu betonarme döşeme kaldırılmış ve yerine köprü dokusuna uygun kesme taş döşeme ile kesme taş korkuluklar yapılmıştır.
     Restorasyon uygulama çalışmaları kapsamında tarihi köprüde; döşeme üzerindeki demirli beton eklentilerin alınması, kemer askıya alma, kemer sökümü, yeni kemer taşları ile taş kemer yapımı, mevcut kemer taşları ile taş kemer yapımı, köprü taş ayak temeli yapımı, Kenet-zıvana-kurşun, kaba yonu duvar kaplaması, sıralı moloz duvar, istifli moloz dolgu, derz, yüzey temizliği, çürütme, tamamlama, araştırma kazıları, korniş, korkuluk, döşeme, çevre düzenlemesi, istifli taş tahkimat ve enjeksiyon ile güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.