Tarihi Birecik Köprüsü Rölöve Ve Restorasyon Uygulama Projeleri İle Yapısal Analiz Çalışmaları Hizmet Alım İşi Tarihi Birecik Köprüsü Rölöve Ve Restorasyon Uygulama Projeleri İle Yapısal Analiz Çalışmaları Hizmet Alım İşi Tarihi Birecik Köprüsü Rölöve Ve Restorasyon Uygulama Projeleri İle Yapısal Analiz Çalışmaları Hizmet Alım İşi Tarihi Birecik Köprüsü Rölöve Ve Restorasyon Uygulama Projeleri İle Yapısal Analiz Çalışmaları Hizmet Alım İşi Tarihi Birecik Köprüsü Rölöve Ve Restorasyon Uygulama Projeleri İle Yapısal Analiz Çalışmaları Hizmet Alım İşi

Tarihi Birecik Köprüsü Rölöve Ve Restorasyon Uygulama Projeleri İle Yapısal Analiz Çalışmaları Hizmet Alım İşi

Tarih 20 Ağustos 2021, 09:57
Konum Birecik/Şanlıurfa
Kategori DİĞER

PROJE AÇIKLAMA

     Şanlıurfa İli Birecik ilçe merkezinde Fırat nehri üzerinde bulunan Cumhuriyet İlk Dönemi eserlerinden olan Tarihi Birecik Betonarme Köprüsünün; yapısal analiz, güçlendirme, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ULU YAPI RESTORASYON (Yeni ünvanı: ULUCA RESTORASYON LTD. ŞTİ.) ve Art-ı Mimarlık ortak girişimi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alemdar BAYRAKTAR danışmanlığında 2012-2013 yıllarında yapılmıştır. İhalesi ve kontrollüğü Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Baş Mühendisliği tarafından yapılmıştır.
     5 kemerli açıklık, 14 düz açıklık olmak üzere toplam 19 açıklığa sahip tarihi betonarme köprü 220m uzunluğa, 10m genişliğe sahiptir. Tarihi Birecik Köprüsü yapıldığı dönem itibariyle Türkiye'nin en uzun karayolu köprüsü olma ünvanını kazanmıştır.
     Birecik Köprüsü’nün yapısal dinamik davranışını deneysel olarak belirlemek amacıyla köprü üzerinde çevresel titreşim testleri gerçekleştirilmiş ve dinamik karakteristikler olarak adlandırılan doğal frekanslar, mod şekilleri ve modal sönüm oranları belirlenmiştir. Aktif bir trafik güzergahı üzerinde bulunan Birecik Köprüsü üzerindeki ölçümlerde, köprüdeki trafik hareketlerinden oluşan titreşimler için, sismik özellikteki sinyalleri ölçme özelliğine sahip hassas ivmeölçerler kullanılmıştır. İvmeölçerler, köprünün hem düşey hem de yatay yöndeki hareketlerini ölçebilecek amacıyla aşağıdaki görsellerde gösterilen biçimde köprüye yerleştirilmiştir.